...nopálové pečivo je "vyráběno" z kaktusu?

...nopálové pečivo je

Nopál je název pro kaktus rostoucí v Mexiku v blízkosti sopky Popocatepetl. Díky činnosti sopky je půda v okolí lávová a obsahuje velké množství živin. Vysoké nutriční hodnoty potom obsahuje právě i nopál.

Nopálová moučka se vyrábí z dužiny nopálu. Dužina se nakrájí a suší v pecích při teplotě 50°C. Následně je rozemleta na moučku. Při zpracování se tudíž nepoužívají žádné chemické ani konzervační látky. 

A jaké jsou příznivé účinky nopálu na naše zdraví?

-Je vhodný při žaludečních a střevních potížích (žaludeční vředy, ..).

-Je také výborným prostředkem prevence proti ateroskleróze neboli kornatění tepen. 

-Snižuje hladinu cukru a hladinu cholesterolu LDL v krvi. 

-Působí proti úzkosti, uklidňuje vystresovaný organismus. 

-Díky obsahu vlákniny také pomáhá při zácpě a chrání střeva

-Napomáhá hubnutí, snižuje pocit hladu

 

Přitom právě v Mexiku má zpracování teprve šedesátiletou tradici! 

Zajímavostí je, že více než 90% čerstvého nopálu tvoří voda a v suché podobě má velmi nízkou energetickou hodnotu. 

 

A nejlepší na tom je, že u nás si můžete na nopálu pochutnat při běžném dni, protože máme v jídelníčku nopálový chleb, a to jak na sladko - s kokosovým máslem a mandlemi, tak na slano s našimi výbornými pomazánkami či šunkou a sýrem!:-)

 

zdroj: http://nopalovychleb.cz/o-nopalu/