...ovesné vločky byly nazývány pokrmem bohů?

Ovesné vločky jsou tzv. funkční potravinou, to znamená, že v sobě mají živiny, které mají pro naše tělo konkrétní funkci a hodnotu. Jejich nutriční hodnota je vynikající zejména díky obsahu lecitinu, vlákniny, minerálních látek, ale také živin základních - bílkoviny, sacharidy a tuky. Komplexní sacharidy, které v ovesných vločkách převažují, jsou vhodné zejména k snídani (či k svačině v ovesné kaši od Freshnack:-)), protože se do těla uvolňují pomalu a dlouho, takže naše tělo má po takové snídani energii na celé dopoledne.

A jak se ovesné vločky vyrábějí? "Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem se rovněž inaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť. Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači (dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny). Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti. K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici)." (zdroj:http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/67-obiloviny/150-vlocky-ovesne-s-klicky)