...proso, z něhož se vyrábí jáhly, není obilnina, ale tráva?

Jáhly se vyrábějí loupáním prosa. V některých slovanských zemích se však říká pouze proso nebo také pšeno. Neloupané proso se používá jako krmivo pro ptáky, loupané v podobě jahel potom jako pro člověka velmi hodnotná potravina. Jáhly totiž obsahují velké množství fosforu, který působí proti únavě a depresím. Jsou také vhodné při cukrovce, mají velmi nízký glykemický index a proto udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Rovněž jsou vhodné pro celiaky a ocení je také chudokrevní, obsahují velké množství železa. Jsou často označovány za velkého pomocníka při nemocích žaludku a slinivky.

Staří Egypťané jáhly používali k výrobě chleba a piva. V našich končinách byly bohužel jáhly vytlačeny jinými potravinami jako je rýže či brambory. Naštěstí se však do našich jídelníčků vracejí pomalu zpět. Dejte si však pozor na zvýšený obsah tuků (nenasycených mastných kyselin) v jáhlách, protože při delším skladování mohou jáhly "žluknout" a jsou potom hořké. Obecně jsou jáhly hořké, a proto se doporučuje je před přípravou několikrát spařit horkou vodou. Vaří se potom v poměru 1:2 (jáhly : voda) zhruba 20 - 30 minut. Můžete je využít jak na slano, tak na sladko. A taky si můžete objednat naši výbornou jáhlovou kaši:-)