Víte že?

...existuje více než 3000 odrůd jahodníku? 10.6.2015

Jahody jsou lahodné nejen na pohled, ale hlavně na chuť! A to i přesto, že přes 90% jejich obsahu tvoří pouze voda! I v těch zbylých 10% ale jahody obsahují velkou spoustu prospěšných látek! Jsou bohaté na kyselinu listovou a draslík, žádné jiné tuzemské ovoce nemá tolik manganu – ten je prospěšný pro celkový metabolismus těla. Jahody jsou prospěšné pro lidi trpící dnou, dále pro lidi chudokrevné a také pro lidi s kožními chorobami. Zbavují střeva jedovatých látek, odvodňují a snižují krevní tlak. Dejte si pozor, zralé jahody by se neměly příliš dlouho skladovat, ztrácejí tak svoje výživové hodnoty! zdroj: http://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/jahody/ http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/jahody-a-zdravi-jake-obsahuji-jahody-vitaminy-a-mineraly

...rajčata jsou ovoce? 10.6.2015

Rajčata pěstovali už staří Aztékové – ti je nazývali jako „tomatl“, což znamená „kulaté ovoce“. Odsud také pochází anglický výraz tomato. Do Evropy rajčata dostali španělští dobyvatelé počátkem šestnáctého století.

...cereální neznamená celozrnné? 28.4.2015

Kupujete si rádi cereální rohlík tmavé barvy se zrníčky a máte pocit, že pro sebe děláte něco dobrého? Tak si přečtěte náš článek a budete moudřejší:-)

...sezamová semínka jsou jednou z nejstarších známých pěstovaných plodin? 28.4.2015

Sezamová semínka pocházejí z lusků rostliny Sezam indický. Je známo, že se sezam pěstoval už před pěti tisíci lety. Obsahují velkou spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků, dále kvalitní bílkoviny, karoten či například zinek a železo.

... už jedna sklenka šťávy z červené řepy téměř okamžitě snižuje krevní tlak? 20.4.2015

A to díky vysokému obsahu dusičnanů. Těch má řepa téměř 20x víc, než ostatní druhy zeleniny. Je proto také velmi dobrým ochráncem cév. Je také velmi zásaditá, takže potlačuje viry a bakterie a navíc pomáhá v boji s mykózami. Pokud se správně pěstuje, obsahuje i velké množství selenu. Červená řepa dokonce zbavuje mozek jedovatých kovů (hliníku,...).

...první recepty ze špenátu jsou uchovány v kuchařských knihách z roku 1390? 20.4.2015

Špenát (název pochází z perského slova Esfenaj) je milovaný a nenáviděný. Bohužel, mnoho lidí špenát nejí (zejména kvůli traumatickým zážitkům z některých školních jídelen), což je velký škoda. Špenát totiž obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné ženy. Má také velké množství karotenoidů, zejména beta-karotenu, dále vitamínu K, draslíku, hořčíku a železa.

...nopálové pečivo je "vyráběno" z kaktusu? 16.4.2015

Nopál je název pro kaktus rostoucí v Mexiku v blízkosti sopky Popocatepetl. Díky činnosti sopky je půda v okolí lávová a obsahuje velké množství živin. Vysoké nutriční hodnoty potom obsahuje právě i nopál.

...z rostliny rakytníku lze využít úplně vše? 7.4.2015

Z rakytníku řešetlákového lze použít a zpracovat všechny jeho části - kořen, kůra, listy, květy, plody, semena, dřevo - a to většinou k výrobě léčivých kůr. Například větve a listy ve formě nálevu jsou vhodné zejména při rýmě, listy při revma a dně. Nejčastěji se však používají čerstvé plody.

...chia semínka dokážou zvětšit svůj objem až na desetinásobek? 7.4.2015

Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské. Nejvíce byla konzumována v dobách Aztéků, přezdívalo se jim také „potrava běžců“ – dokáží poskytnout energii i pro extrémní fyzické výkony. V současnosti se právě díky těmto svým vlastnostem chia semínka stávají světovým trendem ve zdravém stravování.

...kokosové máslo není jen k jídlu, ale využívá se i v kosmetice? 1.4.2015

Kokosové máslo oproti kokosovému mléku obsahuje méně vody. Často bývá zaměňováno s kokosovým olejem. Ten se však vyrábí z dužiny zralého kokosu, a to lisováním za studena. K výrobě kokosového másla se dužina pomele právě do máselné konzistence. Takové máslo potom obsahuje přes 60% kokosového oleje, na rozdíl od živočišných tuků však kokosové máslo obsahuje středně nasycené kyseliny, které jsou zdravé a vaše tělo "promazávají", aby fungovalo, jak má.

...proso, z něhož se vyrábí jáhly, není obilnina, ale tráva? 1.4.2015

Jáhly se vyrábějí loupáním prosa. V některých slovanských zemích se však říká pouze proso nebo také pšeno. Neloupané proso se používá jako krmivo pro ptáky, loupané potom jako pro člověka velmi hodnotná potravina.

...ovesné vločky byly nazývány pokrmem bohů? 31.3.2015

Ovesné vločky jsou tzv. funkční potravinou, to znamená, že v sobě mají živiny, které mají pro naše tělo konkrétní funkci a hodnotu. Jejich nutriční hodnota je vynikající zejména díky obsahu lecitinu, vlákniny, minerálních látek, ale také živin základních - bílkoviny, sacharidy a tuky. Komplexní sacharidy, které v ovesných vločkách převažují, jsou vhodné zejména k snídani (či k svačině v ovesné kaši od Freshnack:-)), protože se do těla uvolňují pomalu a dlouho, takže naše tělo má po takové snídani energii na celé dopoledne.

...droždí bylo objeveno díky roztržitosti? 30.3.2015

Říká se, že ve starém Egyptě zapomněl jeden pekař upéct připravené těsto. Když si na něj po několika hodinách vzpomněl, těsto mezitím nakynulo. Díky za jeho roztržitost - můžeme si pochutnat na kynutých koláčích, výborném chlebu nebo na lahodné drožďové pomazánce od Freshnacku:-) Droždí je bohaté na vitamín B a pomáhá lidem s nespavostí či únavou. Droždí je navíc přirozeně bezlepkové, pozor však na další suroviny používané spolu s droždím, většinou se jedná o potraviny obsahující lepek!

...pohanka neobsahuje lepek? 30.3.2015

Jako jedna z mála obilovin neobsahuje lepek, takže je vhodná také pro osoby trpící celiakií. Pohanka v sobě má velké množství rutinu, který je velkým pomocníkem při problémech s cévami, křečovými žilami či hemoroidy. Aby však byly zachovány všechny hodnotné látky v pohance, neměla by se pohanka vůbec vařit. Obecně se uvádí zalít pohanku vařící vodou a 5-6 minut povařit, poté zakrýt utěrkou nebo schovat pod peřinu a nechat dojít. Pohankový mlýn Šmajstrla však dokonce doporučuje pohanku pouze spařit vařící vodou v množství 1:2 (díl pohanky, dva díly vody) a nechat pod utěrkou nabobtnat. Pohanku můžete jíst jak na sladko (kaše, nákypy,...) tak na slano například místo rýže, formou pohankového rizota atd. Pozor, v obchodě se zaměřte na pohanku světlé barvy - ta je loupaná mechanicky a zachovává si proto všechny hodnotné látky. Pohanka tmavé barvy je loupaná termicky, čímž tyto látky ztrácí. Navíc je tuhá a vaří se velmi dlouho. Tak neváhejte a zkuste ochutnat naši lahodnou pohankovou kaši nebo, pro milovníky slaného, pohankovou pomazánku:-)

...česnek se podával římským vojákům, aby podnítil jejich bojové nadšení? 30.3.2015

Česnek obsahuje látky, díky kterým působí jako přírodní antibiotikum a antiseptikum, pomáhá předcházet kornatění tepen, snižuje krevní tlak, účinkuje také při nachlazení a chřipce, snižuje hladinu cholesterolu. Hojně se česnek využíval během první a druhé světové války, některé zdroje dokonce uvádějí, že zachránil mnoho zraněných lidí před gangrénou.

..na jablkách si lidé pochutnávají už tisíce let? 27.3.2015

Jejich pěstování se podle všeho po světě šířilo už 2000 let před naším letopočtem. Ve třetím století n.l. dokonce šíření jablek dostaly římské legie za příkaz od svého císaře. Dnes se po celém světě sklidí přes 50 milionů tun jablek ročně a existuje přes 35 tisíc odrůd!